Klemtoon

QUIZ (meerkeuze): zelfstandige naamwoorden
QUIZ (meerkeuze): werkwoorden en overige woorden
De klemtoon van Italiaanse woorden ligt in een meerderheid van gevallen op de voorlaatste lettergreep. Soms ligt de klemtoon op de laatste lettergreep en dit blijkt dan altijd uit de spelling door een accentteken. Voor de overige gevallen wordt op deze website de klemtoon cursief aangegeven in de woordenlijsten, behalve bij werkwoorden. Onderstaand een overzicht van de basispatronen.

Klemtoon op voorlaatste lettergreep: accento piano

avere, bere, (-)cadere, dolere, dovere, giacere, godere, (-)manere, parere, (-)piacere, potere, sapere, (-)sedere, (-)suadere, tacere, temere, (-)tenere, valere, vedere, volere.
Als de uitgang van een woord op -ia wordt uitgesproken als twee lettergrepen ('-ìa') in plaats van één ('-ja'), dan wordt deze klemtoon (op de 'i') cursief aangegeven in de woordenlijst.


Klemtoon op laatste lettergreep: accento troncoKlemtoon op twee-na-laatste lettergreep: accento sdrucciolo
Klemtoon op drie-na-laatste lettergreep: accento bisdrucciolo

Voorbeelden

Accento piano: mondo, conversazione, filosofia, mangia, lavare, sentire, condurre, piacere.
Accento tronco: liber, caf, schiavi, vince, andrà, dor, dormii.
Accento sdrucciolo: ordine, caratteristica, esofago, scrivere, pensano, concentrano, rimediano, visito, dimentichi, sedici, centesimo.
Accento bisdrucciolo: visitano, dimenticano, esagerano, telefonano.

Invloed klemtoon op betekenis: ancora (nog steeds/eens/meer), ancora (anker); capitano (kapitein), capitano (ze gebeuren); compito (ik spel), compito (taak, opdracht).